Co pić w ciąży?
Najzdrowsze napoje dla przyszłej mamy
W ciąży ważne jest nie tylko to, co jesz, ale także co pijesz.Wypijane przez przyszłą mamę napoje mają wpływ na jej zdrowie i samopoczucie, a także dziecka. Warto wiedzieć, co i ile powinna pić kobieta w ciąży.
Specjaliści uważają, że najbezpieczniejszym napojem dla kobiet w ciąży jest dobrej jakości woda mineralna – nisko lub średnio mineralizowana, zawierająca jony wapnia, magnezu i jodu, o niskiej zawartości sodu.
Dzięki wodzie dostarczanej organizmowi wraz z napojami, owocami i warzywami czy innymi daniami (np. zupami), twój organizm może prawidłowo funkcjonować. Woda jest mu bowiem potrzebna do wielu zadań: procesu chłodzenia, oczyszczania z toksyn, metabolizmu, oddychania, trawienia czy do rozpuszczania elektrolitów. Jest też podstawowym składnikiem wszystkich tkanek i narządów, dlatego stanowi ok. 60 proc. masy twojego ciała. Dorosły człowiek powinien dostarczać organizmowi minimalnie ok. 1,5 litra płynów na dobę, jednak normy te nie dotyczą wszystkich.
Istnieje grupa osób, u których to zapotrzebowanie jest większe – są to np. kobiety oczekujące dziecka. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka, kobieta w ciąży powinna dostarczać swojemu organizmowi od 2 do 2,5 l płynów na dobę. Różnica ta wynika z wielu czynników, np. z temperatury powietrza (latem trzeba pić więcej), aktywności fizycznej (gdy kobieta ćwiczy, potrzebuje więcej płynów) oraz od masy ciała (kobieta ważąca 65 kg potrzebuje mniej wody niż ta o wadze 85 kg).
Co pić w ciąży: jaką wodę wybrać?
Oczywiście najlepsza dla zdrowia jest czysta, dobrej jakości woda. Od wielu lat zajmuje pierwsze miejsca w rankingach najzdrowszych płynów. Jej picie, popularyzowane w wielu akcjach społecznych, stało się prawdziwą modą – widok ludzi na ulicy czy w biurze z butelką mineralnej jest już powszechny. Dlaczego woda jest najzdrowsza?
Po pierwsze: jest najlepiej przyswajanym płynem, bo w zasadzie nie jest trawiona.
Po drugie: nie zawiera kalorii, dlatego nie sprzyja nadwadze, przeciwnie – picie jej poprawia trawienie i ułatwia przemianę materii.
Po trzecie: czysta woda zasadowa, o ujemnym ORP, woda zawierająca zrównoważone ilości sodu potasu wapnia i magnezu, jest dobra dla rozwoju dziecka. Nie dziwią więc zalecenia specjalistów z warszawskiego Instytutu Matki i Dziecka, zgodnie z którymi woda powinna stanowić 60–80 proc. wszystkich płynów wypijanych przez ciężarne kobiety.
Jaką wodę pić w okresie ciąży? Lekarze zajmujący się przyszłymi mamami przekonują, że najlepsza dla kobiet oczekujących dziecka jest woda NIEGAZOWANA, gdyż dwutlenek węgla powoduje wzdęcia i może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit.
Powinna to być woda o niskiej zawartości soli mineralnych. Najistotniejsze w jej składzie są magnez, wapń, sód i jod. To cztery główne składniki mineralne niezbędne do prawidłowego przebiegu ciąży, a picie wody to naturalny sposób na zaspokojenie zwiększonego zapotrzebowania na te składniki w ciągu dziewięciu miesięcy rozwoju dziecka.
Jednak pamiętaj, że nie jesteś skazana wyłącznie na kupowanie wody butelkowanej czy picie kranówki. Możesz korzystać z wody ze specjalnego domowego urządzenia do produkcji wody pitnej, oczyszczającego wodę z chloru i zanieczyszczeń, które mogą pochodzić z rur wodociągowych, przefiltrowaną wodę można pić bezpośrednio, a także wykorzystywać do przygotowywania zup, czy innych napojów.
Co oprócz wody powinna pić kobieta w czasie ciąży ?
Zgodnie z wytycznymi IMiD przyszła matka powinna spożywać dziennie ok. 300–400 g warzyw i taką samą porcję owoców. Część z nich może być spożywana w formie soków i przecierów, które ze względu na zawartość witamin i minerałów są niezwykle cenne dla zdrowia przyszłej mamy.
Soki są doskonałym źródłem witaminy C (np. sok pomarańczowy) i A (marchwiowy), kwasu foliowego czy potasu (pomidorowy). Soki owocowe zawierają dużo naturalnych cukrów owocowych, dlatego jeśli chcesz ograniczyć spożycie kalorii, możesz rozcieńczać je wodą (oczywiście o właściwych parametrach o których pisaliśmy wcześniej).
Przeciery, zwłaszcza warzywne, są natomiast źródłem błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia i pomaga przy problemach z układem pokarmowym, zwłaszcza w okresie ciąży. Najzdrowsze są oczywiście soki wyciskane ze świeżych owoców i warzyw w domu, chociaż bezpieczne dla zdrowia są też te kupowane w sklepie – pasteryzacja nie niszczy składników odżywczych ani witamin, ponadto, zgodnie z przepisami, do soków 100-procentowych w kartonach lub butelkach nie wolno dodawać konserwantów ani cukru. Wybierając jednak produkt, koniecznie zwróć uwagę, czy kupiłaś „sok 100 procent” czy też nektar lub napój – te dwa ostatnie są już dosładzane, barwione i chemicznie konserwowane.
Czy w ciąży pić mleko ?
Kobiety w ciąży mogą i powinny pić mleko – najlepiej to o zawartości 1,5–2 proc. tłuszczu, a także maślankę, kefir i jogurty. Smaczne i zdrowe są też mleczne koktajle owocowe (najlepiej przyrządzać je samodzielnie w domu). Wszystkie te napoje zawierają dużo wapnia i białka, są również źródłem probiotyków, dbających o nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Musisz jednak pamiętać, że gotowe jogurty owocowe zawierają cukier i sztuczne barwniki, dlatego lepiej sięgaj po te naturalne i dodawaj do nich świeże owoce.
Czy w ciąży pić herbatę ?
Zapotrzebowanie na płyny w okresie ciąży można uzupełniać także, pijąc herbatę i napary. Zdaniem specjalistów niewskazane jest picie dużych ilości herbaty białej, zielonej i czarnej – odmiany te zawierają dużo teiny. Jeśli lubisz herbatę i chcesz zmniejszyć ilość teiny w płynie, możesz parzyć tę samą herbatę kilkakrotnie. Dużo bardziej odpowiednia dla przyszłej mamy jest herbata czerwona oraz napary owocowe i ziołowe (np. z mięty, rumianku). Nie zawierają teiny lub mają jej bardzo mało, a poza tym zmniejszają odczuwanie mdłości i są bogate w przeciwutleniacze. Doskonała dla przyszłych mam jest też bezteinowa herbata Rooibos z czerwonokrzewu. Ułatwia zasypianie, ma działanie przeciwzapalne i przeciwskurczowe, zawiera sporo witaminy C.
Co pić w ciąży: kawę. Ale jaką?
Odpowiednikiem herbacianej teiny jest kofeina zawarta w kawie, której spożywanie w dużych ilościach jest również odradzane w okresie ciąży,
ze względu na negatywny wpływ na rozwój płodu – kofeina utrudnia przyswajanie wapnia i żelaza, które są potrzebne i mamie, i dziecku. Dozwolona, bezpieczna dawka kofeiny dla ciężarnej to 200–300 mg, czyli 2–3 filiżanki (nie kubki!) kawy dziennie. W czasie ciąży lepiej jednak sięgać po kawę zbożową – nie zawiera kofeiny, za to wiele cennych składników, takich jak fosfor, potas, magnez i witaminy z grupy B oraz prebiotyki.
Co i ile powinnaś pić w ciąży?
- Codziennie pij ok. 2 l płynów. A gdy jest upał i bardzo się pocisz – nawet 3–3,5 l.
- Nie czekaj, aż zaschnie Ci w ustach. Aby uniknąć odwodnienia, pij często, małymi porcjami – wtedy organizm łatwiej zatrzyma wodę. Zawsze miej pod ręką butelkę wody mineralnej. Pamiętaj jednak aby butelka była wykonana tylko i wyłącznie ze specjalnego plastiku nie zawierającego szkodliwego dla Ciebie i dziecka BPA –Bisfenol A i noś ją ciągle ze sobą.
- Wybierając napoje, kieruj się zasadą: im bardziej naturalne, tym lepsze. Powinny być jak najmniej przetworzone, przyrządzone ze świeżych produktów: świeżo wyciskanych soków, owoców, ziół. To zapewni ci bogactwo witamin i pozwoli uniknąć szkodliwej chemii.
- Unikaj słodzonych soków, cukier wzmaga pragnienie. Czytaj etykiety, wybieraj te z napisem: „sok 100 proc.”, „bez cukru” na opakowaniu.
- Wyeliminuj ze swojej diety sztuczne napoje gazowane: lemoniady, napoje typu cola, smakowe wody. Mają one w składzie mnóstwo cukru, barwników, konserwantów.
- Mrożona kawa czy herbata kusi w gorące dni, pamiętaj jednak, że te napoje działają odwadniająco. Jeśli wypijesz filiżankę kawy, wysącz potem szklankę zdrowej, zasadowej, niegazowanej wody mineralnej.
- Jeśli masz cukrzycę ciążową, pamiętaj, by ograniczać soki owocowe na rzecz warzywnych i rozcieńczać je wodą.
- Do przyrządzania koktajli mlecznych wybieraj kefir, jogurt lub maślankę w wersji naturalnej, tzn. bez dodatków smakowych i bez cukru.
Wykorzystano fragmenty artykułu autorstwa Joanny Anczura opublikowanego w miesięczniku „M jak mama”
Jeśli chcesz mieć w swoim domu sprawdzone urządzenie do produkcji zdrowej wody pitnej, wejdź w zakładkę KONTAKT i umów się z menadżerem, który dostosuje odpowiednie urządzenie do Twoich potrzeb.