CO TO JEST POTENCJAŁ REDOX ?
Najważniejszym parametrem jakości wody (oprócz oczywiście jej czystości) nie jest poziom pH, ale potencjał redox. Prawdę o jakości wody poznajemy dopiero po sprawdzeniu jej potencjału oksydo-redukcyjnego (redox) miernikiem ORP.
Redox jest wskaźnikiem właściwości oksydacyjnych lub antyoksydacyjnych płynów Potencjał redox to wartość charakteryzująca tendencję danego utleniacza do przyłączania elektronów, a reduktora (antyutleniacza) do ich oddawania.
Zdrowa woda, to podstawa istnienia wszystkich form życia na naszej planecie. Organizm człowieka to w zasadzie około 80% wody organicznej a w zasadzie płynów organicznych wypełniających wszystkie komórki ludzkiego ciała. W związku z tym uzasadnione jest stwierdzenie, że ludzkie zdrowie uzależnione jest od jakości konsumowanej wody i innych płynów znajdujących się w naszym pożywieniu.
Woda to związek Wodoru i Tlenu, to doskonała kompozycja dwóch elementów wszechświata: Reduktora (H) i Utleniacza (O). Badania przeprowadzane przez naukowców z Instytutu Wody w Tokio (Japonia) wykazały, że zawartość minerałów i innych składników odżywczych znajdujących się w wodzie nie jest dla ludzkiego zdrowia tak istotna jak jej potencjał oksydo – redukcyjny Redox. Inaczej mówiąc, potencjał Redox jest najważniejszym wskaźnikiem jakości wody mającej wpływ na zdrowie człowieka. Naukowcy potwierdzili, że komórki organizmu człowieka żyją najdłużej w środowisku o ujemnym potencjale Redox.
Przyjęto, że jest to przedział od -10 mV do -250 mV (miliwolty). Przy czym:
- im większa wartość dodatnia potencjału Redox (np. od 0 mV do +400 mV) tym większa jest obecność wolnych rodników w płynie i bardziej negatywny jest jego wpływ na zdrowie
- im mniejszy jest ujemny potencjał Redox płynów, tym korzystniejsze jest ich prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka (np. od -10 mV do -250 mV).
Dr Alexis Carrel, francuski naukowiec, laureat nagrody Nobla z dziedziny fizjologii i chirurgii twierdził, że „Komórka jest nieśmiertelna! To tylko płyn, w której otoczeniu żyje, ją degeneruje! Odnawiając ten płyn systematycznie oraz dając komórce pożywienie, którego wymaga, może ona praktycznie żyć wiecznie !”.
Wartość potencjału oksydo – redukcyjnego Redox mierzona jest w miernikiem REDOX i wyrażana w mV (milivolty). Pomiar taki pozwala na określić właściwości badanego produktu.
- wartości od 0 mV do +400 mV świadczą o dużym stopniu oksydacyjności: wody i innych napojów
- wartości od -10 mV do -250 mV świadczą o dużym stopniu zredukowania i antyoksydacyjności badanej wody i innych napojów
POMIARY POTENCJAŁÓW REDOX DLA WÓD I NAPOJÓW WYKAZUJĄ NASTĘPUJĄCE WARTOŚCI:
- +180 mVdo +400mV – woda z kranu i powszechnie dostępne napoje
- +100 mV do +180 mV – dobre wody mineralne z głębokich ujęć
- +10 mV do +100 mV – bardzo dobre wody mineralne, zdrojowe – duża rzadkość występowania
- -10 mV do -450 mV – woda z rekomendowanego przez na urządzenia do produkcji wody pitnej z aktywnym wodorem: doskonała do profilaktyki w procesach starzenia i uciążliwych chorób cywilizacyjnych
Eksperyment z wodami:
Został zmierzony potencjał czterech butelkowanych wód zdrojowych. Oto wyniki:
- „Jan” +175 mV,
- „Słotwinka” +205 mV,
- „Ustronianka” +226 mV,
- „Zuber” +175 mV.
- Woda z kranu po uprzednim filtrowaniu ma potencjał ORP rzędu +220 mV do +250 mV,
- woda z ujęcia oligoceńskiego ma potencjał redox +193 mV, zatem jest trochę lepsza od wody z kranu,
- potencjał redox wody z rekomendowanego przez nas urządzenia do produkcji zdrowej wody pitnej o -450 mV
WNIOSEK
Największe działanie prozdrowotne ma woda pita na surowo bezpośrednio po jej wytworzeniu, natomiast w miarę upływu czasu ta właściwość ulega stopniowemu zmniejszeniu. Ponadto, należałoby zwrócić uwagę na to, że mimo, że potencjał redox ulega zmniejszeniu, to jest to woda słabo alkaliczna, która odkwasza nasz organizm, a zakwaszenie organizmu jest przyczyną wszystkich chorób, włącznie z chorobami nowotworowymi. (mywellnes.pl/supergreens/wywiad_ogolny.html –Nowa Biologia doktora Roberta Younga).
Jakie są korzyści z picia wody bogatej w aktywny wodór ?
- mamy doskonały metabolizm
- poprawia się krążenie krwi
- mamy więcej energii gdyż krew jest bardziej dotleniona i następuje szybka dystrybucja minerałów witamin, i wszelkich substancji odżywczych.
- lepszy sen
- 6 krotnie lepiej nawilżamy wszystkie komórki niż pijąc zwykłą wodę
- optymalizujemy funkcję jelit ( regularne wypróżnianie) szybka likwidacja wolnych rodników.
- Z tych względów będąc świadomymi ludźmi, powinniśmy zaopatrzyć codziennie nasz organizmu w odpowiednią ilość wody o właściwych parametrach czyli: oczyszczoną z metali ciężkich i resztek mikroorganizmów, o ujemnym ph., odpowiednim potencjale redox, właściwej strukturze i prawidłowym napięciu powierzchniowym.Jeśli chcesz mieć w swoim domu / firmie sprawdzone urządzenie do produkcji zdrowej wody pitnej, wejdź w zakładkę KONTAKT i umów się z menadżerem, który dostosuje odpowiednie urządzenie do Twoich potrzeb.
Ten artykuł jest przeznaczony wyłącznie do ogólnych celów informacyjnych. Nie jest zamierzonym ani dorozumianym udzielaniem porad medycznych i nie zastępuje takich porad.